Mindfulness

Introduktion

Mindfulness er en tilstand af bevidst opmærksomhed på ens tanker, følelser, kropslige fornemmelser og omgivelser i øjeblikket, uden at dømme eller reagere på dem. Det handler om at være til stede i nuet med en åben og accepterende holdning. Åndedrætsøvelser, meditation og medfølelse udgør en central del af mindfulness-praksis.

Her er nogle af de mange fordele ved mindfulness:

Åndedrætstræning

Åndedrætstræning er perfekt, hvis meditation er nyt for dig. Vi betragter åndedrætstræning som en hurtig måde at føre dig ind i dybe formidlingstilstande, give større modstandskraft og kreativitet til dine nye projekter. Tænk på åndedræt som en massage for sindet. Det er en gennemprøvet metode til ikke kun at reducere stress og øge energien, men også til at hjælpe dig med at sove bedre og styrke dit immunforsvar. Ved at kombinere specielle vejrtrækningsteknikker kan det også hjælpe dig med at bearbejde følelser og mentale blokeringer, der har tynget dig, eller som forhindrer dig i at præstere i hverdagen. Det er især vigtigt i tider med stress at finde tid til at spole tilbage og berolige nervesystemet samt finde et trygt rum indeni midt i kaosset i den ydre verden. Åndedrættet hjælper os med at blive mere bevidste om vores tanker og følelser, så vi i stedet for at blive overvældet af dem er bedre i stand til at håndtere dem.

Meditation

Meditation kan være et meget kraftfuldt indre værktøj til at opbygge følelsesmæssig modstandskraft, hvilket betyder, at du hurtigere er i stand til at komme tilbage fra dårligt humør og er mindre tilbøjelig til at blive følelsesmæssigt påvirket. Gennem regelmæssig meditation kan vi observere og acceptere vores egne følelser og er bedre i stand til at observere situationer og mennesker omkring os. Derudover benytter mange ledere meditationspraksis til at forstærke intuition, klarhed, fokus, kreativitet, produktivitet og intentionalitet. Evnen til bevidst at forfølge højt prioriterede forretningsmål er et grundlæggende skift, som nutidens topvirksomheder udnytter og forstærker med meditationspraksis.

Der er forskellige former for meditation, og det kan praktiseres siddende, gående og liggende

Unrecognizable Group Of People Practicing Yoga Together In Studio, Meditating In Lotus Position And Showing Mudra Gestures, Sitting Relaxed On Mats In A Row, Cropped Image With Free Space

Compassion Training

Compassiontræning skaber en større forståelse for vores egne tanker, følelser og adfærd, hvilket gør os i stand til at indgå i sundere relationer. Vi arbejder således med at frembringe følelsesmæssige tilstande og lære vores hjerne bestemte former for sundere respons. På den måde er vi bedre i stand til at klare udfordringer. I et arbejdslivsperspektiv giver det god mening at fokusere på compassion, da vi her kan opleve stress, meningsløshed eller afmagt, som har betydning for vores trivsel, faglige kompetencer og ikke mindst arbejdsglæde. Compassion fremkalder en positiv følelsesmæssig reaktion og gør, at vi bedre kan rumme hinandens forskelligheder samt udfordringer. Det er også med til at skabe en grobund for tillid og større vilje til at samarbejde om fælles visioner. Når vi samles i et støttende miljø, føler vi os mere trygge – og det er med til at gøre os selv, teamet og organisationen robuste. Compassiontræning er stadig i udvikling i mange danske organisationer og virksomheder, men ikke desto mindre en vigtig del af et mindfuldt miljø.

“Mindfulness praksis kombineret med yoga er en uundværlig støtte til at finde indre ro og balance i både krop og sind, samtidig med at opnå smidighed i hverdagen. Undervisningen har været en hjælpende hånd til at frigøre mig fra tid og sted, og jeg oplever en følelse af tryghed i den guidede praksis. Dette har været afgørende for at genetablere den bedste udgave af mig selv”
– Naja Villien, Senior IT-Arkitekt, CPH Lufthavn.